Denzai lamar Ratna rakam lagu

Muzik satu wadah yang bersifat concept dan boleh menyatukan semua bangsa di dunia.

Sehubungan itu, bagi meluaskan empayar muziknya, penerbit lagu dari Singapura, Denzai menerusi syarikat penerbitannya, ZBH melamar artis Indonesia, Ratna Listy, 44, untuk merakamkan lagu ciptaannya berjudul Seadanya Kasih.

Denzai berkata, dia tertarik membuat lagu untuk Ratna selepas membaca buku 100 Motivasi Ratna Listy hasil tulisan Ratna sendiri.

“Ia mengandungi mesej yang boleh dijadikan panduan kepada setiap orang supaya kehidupan menjadi lebih bermakna.

“Garapan singular itu dibantu pemuzik dari Bandung iaitu Cucun Zakaria supaya ia dapat memenuhi cita rasa peminat Ratna. Ratna juga amat menyukai lagu itu,” katanya.

Dalam pada itu, Ratna berkata, dia berasakan lagu itu amat serasi dengannya kerana lirik yang ditulis menggambarkan dirinya sendiri.

“Di samping berhibur, saya mahu setiap lagu nyanyian memberi manfaat kepada pendengar. Lagu itu mengingatkan kita supaya jangan berlebih-lebih mencintai atau membenci seseorang atau apa saja perkara di sekeliling kita,” katanya.

Ratna berharap kerjasamanya dengan ZBH mampu membawanya pergi jauh melangkaui sempadan negaranya iaitu ke Malaysia, Singapura dan Brunei Darussalam.

Selain menyanyi, Ratna juga penyampai radio, pelakon, ahli perniagaan dan penulis.

Antara manuscript yang pernah dihasilkannya ialah Keroncong Asli Ratna Listy, Dangdut Mana-Ke Mana dan manuscript duet dengan Deddy Dores, Tresno Jaman SMP.

Ratna akan mempromosikan singular Seadanya Kasih pada siri jelajah di Kipmart Masai pada 6 Oktober jam 7.45 malam dan Kipmart Tampoi, Johor pada 7 Oktober jam 3 petang. Dia juga akan ke Kipmart Melaka pada 8 Oktober jam 3 petang.

Siri jelajah bahagian pertama itu turut disertai penyanyi dari Malaysia, Azura Pendora dengan lagunya Atas Kehendak Mu bergenre kerohanian.

Azura juga sudah mencipta nama di Indonesia menerusi lagu Ikatan Kasih dan menduduki tangga kelima dalam carta lagu WinFM Bogor.

Selain itu, ZBH turut memayungi seorang lagi penyanyi tempatan iaitu Royce Saayan yang kini mempertaruhkan lagu Mendung Perasaan.

More about ...