Kenangan setahun pemergian Deddy Dores

HIBURAN

Kenangan setahun pemergian Deddy Dores

Kenangan setahun pemergian Deddy Dores


TANGGAL 17 Mei lalu, genap setahun penyanyi legenda Indonesia, Allahyarham Deddy Dores meninggal dunia. Pemergian penyanyi yang renouned dengan lagu Jangan Pisahkan akibat sakit jantung itu pastinya meninggalkan banyak kenangan yang tersemat kemas dalam hati peminat bukan sahaja di Indonesia, malah di Malaysia.

Justeru, bagi mengingati kenangan muzik Allahyarham yang mula menghiburkan khalayak sejak tahun 1969, sebuah konsert reverence sempena setahun kematian Deddy Dores telah diadakan di Albero Music Bar Lounge, Tebet, Jakarta Selatan baru-baru ini.

Bukan itu sahaja, sebuah manuscript Cahaya Dari Ka’bah (CDK) yang menampilkan nyanyian terakhir beliau berjudul Sajadah Ka’bah turut dilancarkan pada malam konsert tersebut berlangsung.

Bertemu dengan penulis lirik dan penerbit manuscript CDK, Cahaya Bunga Saragih, konsert reverence khas itu bukan sahaja untuk mengenang tarikh pemergian Allahyarham, malah boleh disifatkan sebagai melunaskan janji mencari pasangan duet yang bersesuaian untuk membawakan lagu Sajadah Ka’bah.

“Alhamdulillah, manuscript CDK yang ketiga berjaya dilancarkan genap setahun selepas pemergian Allahyarham. Dalam manuscript ini, terdapat sebuah lagu duet istimewa nyanyian terakhir Deddy Dores berjudul Sajadah Ka’bah yang dirakamkan sebelum Allahyarham meninggal dunia.

“Bagaimanapun, kami mengalami kesulitan dalam mencari pasangan duet yang bersesuaian sehingga saya berjumpa dengan penyanyi dari Malaysia, Rahmad Mega pada bulan Apr lalu,” ujar Cahaya Bunga Saragih yang mesra dengan gelaran Bunda.

Selain lagu Sajadah Ka’bah, manuscript terbitan CDK Management itu turut menampilkan sembilan buah lagu lain seperti Amanah Allah, Illahi Lastu, Sucikan Hati dan Sholawat Penyejuk Hati.

Memukau


Dibahagikan kepada dua segmen, konsert reverence yang berlangsung selama dua jam itu dimulakan dengan segmen kerohanian menerusi persembahan daripada barisan pendakwah muda yang terlibat dalam pembikinan manuscript CDK.

Mereka ialah Ustaz Muri Arrabanie, Kece, Agung CHT, Ali Pancasona, Zulfa, Maman Piul serta persembahan daripada Bunda sendiri.

“Kami telah bersepakat ingin mendermakan sebanyak 20 peratus daripada hasil jualan tiket pada malam konsert ini kepada persatuan anak-anak yang menghidap penyakit thalesmia dan anak-anak yatim.

“Hasil keuntungan yang selebihnya pula akan digunakan untuk urusan dakwah,” ujar Bunda lagi.

Memasuki segmen kedua, persembahan Rahmad Mega yang membawakan lagu Sajadah Ka’bah terus memaku penonton untuk kekal menonton konsert reverence itu.

Membawakan lagu tersebut secara duet digital bersama Allahyarham Deddy Dores, Rahmad kemudian berduet bersama penyanyi Indonesia, Endang S. Taurina dengan lagu Bintang Kehidupan.

Tidak ketinggalan duetnya bersama Amy Farra, bekas peserta module D’Academy Asia menerusi lagu Mendung Tak Bererti Hujan juga menarik perhatian penonton pada malam itu.

Sementara itu, pengacara, penyanyi dan pelakon Indonesia, Ratna Listy yang turut sama memeriahkan konsert pada malam itu memberitahu, dia berasa kehilangan dengan pemergian Deddy Dores.

“Saya pernah menjadi pasangan duet Deddy Dores menerusi dua buah lagu yang berjudul Tresno Jaman SMP dan Janji Suci. Allahyarham merupakan seorang yang sangat periang dan lucu. Pemergiannya begitu memberi kesan kepada kami semua,” ujar Ratna yang menyanyikan lagu Tiada Lagi pada malam itu.

More about ...