Sajadah Ka’bah bingkisan kerohanian Rahmad Mega

HIBURAN

Sajadah Ka’bah bingkisan kerohanian Rahmad Mega

Sajadah Ka’bah bingkisan kerohanian Rahmad Mega


MENYEBUT sepotong nama Rahmad Mega, minda terbayang lagu-lagu renouned penyanyi kelahiran Johor itu seperti Takdir Dan Waktu dan Bayangan Gurauan.

Kekal relevan selama 25 tahun dalam gelanggang seni tanah atmosphere sebagai penyanyi bergenre stone balada, namun seiring dengan peningkatan usia dan penghijrahan diri, jauh di sudut hati pemilik nama Rahmad Tohak itu, dia begitu menginginkan sebuah lagu berbentuk kerohanian.

Niat yang murni pasti dipermudahkan. Siapa sangka rutinnya yang kerap berulang-alik ke Indonesia sejak lima tahun lalu atas urusan perniagaan kini bercambah apabila diberi peluang untuk merakamkan sebuah lagu ketuhanan di sana.

Lebih istimewa, penyanyi berusia 47 tahun itu berpeluang untuk membawakan lagu berjudul Sajadah Ka’bah secara duet bersama penyanyi legenda Indonesia, Allahyarham Deddy Dores.

Lagu berkenaan merupakan duet yang telah dirakamkan Deddy Dores bersama seorang penyanyi wanita Indonesia sebelum beliau meninggal dunia tahun lalu.

Menerusi lagu berkenaan, Rahmad hanya menyanyikan bahagian yang pernah dinyanyikan penyanyi wanita terbabit, manakala bahagian Deddy dikekalkan.

“Hendak dijadikan cerita, ketika kunjungan ke Jakarta sekitar bulan Apr lalu, saya dipertemukan dengan penulis lagu ini iaitu Cahaya Bunga Saragih.

Selepas dua kali mendengar lagu Sajadah Ka’bah, saya terus jatuh cinta dan mengambil keputusan untuk menyanyikan lagu itu,” ujar Rahmad yang ditemui semasa pelancaran manuscript Cahaya Dari Ka’bah (CDK) di Jakarta, Indonesia baru-baru ini.

Sajadah Ka’bah merupakan salah sebuah singular yang terdapat dalam manuscript CDK. Album edisi ketiga itu merupakan projek dakwah keluaran CDK Management yang menghimpunkan beberapa pendakwah renouned di Indonesia seperti Ustaz Muri Arrabanie, Kece, Agung CHT, Zulfa dan pemain biola kumpulan Iwan Fals, Maman Piul.

Bercerita lanjut, Rahmad mengakui dia bertuah kerana menjadi insan terpilih untuk terbabit dalam duet istimewa bersama legenda seni berkenaan.

“Lagu ini bukan sekadar lagu biasa. Ia mempunyai roh tersendiri kerana dicipta berdasarkan kisah benar yang dilalui oleh penulisnya, Cahaya Bunga Saragih ketika menunaikan umrah sekitar dua tahun lalu.

“Saya berasa bertuah apabila dipertemukan dengan pencipta lagu ini, kemudian diberi peluang berduet dengan Allahyarham Deddy Dores. Deddy sendiri pernah meminta projek rakaman lagu ini digagalkan jika ia dinyanyikan oleh orang yang tidak bersesuaian.

“Alhamdulillah, urusan saya untuk merakamkan lagu ini dipermudahkan apabila cuma mengambil masa setengah jam untuk proses rakaman dan sehari bagi menyiapkan klip videonya,” kongsi Rahmad yang merupakan calon ketiga sebelum singular tersebut dilancarkan.

Nama baharu

Membawakan lagu secara duet dengan Deddy Dores atau nama lengkapnya, RM. Dedy Supriyadi yang meninggal dunia akibat penyakit jantung pada 17 Mei tahun lalu, Rahmad turut berkongsi tentang lawatannya ke kediaman dan pusara Allahyarham di kawasan Bintaro, Tangerang Selatan, Bantun, Indonesia.

Di sana, Rahmad telah diberikan nama baharu iaitu Dores Rahmad Agung oleh guru agama penghibur tersebut.

“Ketika berjumpa dengan keluarga Allahyarham, baru saya tahu bahawa Dores membawa maksud doa restu. Saya juga berpeluang bertemu dengan guru Allahyarham dan dia telah memberikan gelaran itu kepada saya.

“Berbekalkan amanah yang diberikan oleh keluarga, guru dan pencipta lagu ini, saya berazam untuk menunaikan umrah buat Deddy Dores yang tertunda sebulan sebelum pemergiannya.

“Semoga lagu ini dapat diterima baik peminat dan menjadi penerus dalam dakwah Allahyarham,” ujarnya seraya mengakhiri bicara.

More about ...