[VIDEO] Persembahan atmosphere mata di malam reverence Deddy Dores

Bagi komposer Cahaya Bunga Seragih, malam tadi bukan sekadar mengenang tarikh pemergian allahyarham Deddy Dores, tetapi juga untuk menunaikan janji iaitu melancarkan manuscript berjudul Cahaya Dari Ka’bah yang turut memuatkan lagu duet penyanyi Rahmad Mega dengan allahyarham dalam satu persembahan berupa mini konsert bertempat di Alberno, di sini.


Persembahan selama lebih dua jam disulami dengan atmosphere mata kerana Cahaya Bunga sebak sewaktu bercerita tentang lagu ciptaannya, Sajadah Ka’bah yang telahpun dirakamkan oleh arwah Deddy dua tahun lalu, tetapi tidak dilancarkan.


Ini kerana jelas Cahaya Bunga yang lebih mesra dengan panggilan Bunda, gagal menemukan rakan duet untuk lagu Sajadah Ka’bah sehinggalah munculnya Rahmad Mega yang mempunyai vokal mantap untuk menyampaikan lagu tersebut bagi.


Pada malam konsert reverence Deddy Dores, Rahmad tampil menyampaikan lagu Sajadah Ka’bah yang merupakan singular terbaharu beliau.


Kata Rahmad, Sajadah Ka’bah mencatat sejarah peribadi dalam karier seninya kerana itulah lagu ketuhanan pertama yang dirakamkan.


Sepanjang konsert reverence malam tadi, Rahmad turut berpadu suara dengan penyanyi comparison Indonesia, Endang S Taurina, menyampaikan lagu malar segar Deddy Dores dan Mayang Sari berjudul Jangan Pisahkan.


Ternyata persembahan Rahmad berjaya memukau khalayak Jakarta yang hadir untuk menyaksikan persembahan berbayar itu.


Rahmad juga berduet dengan penyanyi yang berasal dari Narathiwat, Selatan Thailand, Amy Farra menerusi lagu Malam Tak Bererti Hujan.


Kata Rahmad usai persembahan, beliau bersyukur dengan persembahan malam tadi dan berharap Sajadah Ka’bah diterima peminat di Malaysia selain dari di Indonesia.


“Alhamdulillah. Syukur kepada Allah kerana ‘mempertemukan jodoh’ saya dengan Sajadah Ka’bah dan lagu ini patut diperdengarkan menjelangnya bulan Ramadan yang akan disambut seluruh umat Islam tidak berapa lama lagi,” katanya.


Persembahan reverence malam tadi juga merupakan persembahan amal kerana kutipan tiket disalurkan kepada anak-anak yatim dan anak-anak yang menghidap penyakit thalasemia di Jakarta. – UTUSAN ONLINE

More about ...